Cara Mudah Buat Movie/Video Bergambar Dengan Window Movie Maker


Tip Bergambar
assalam..
sebenarnya,aku ni bukanlah rajin sangat untuk buat tutor ni 
tapi atas permintaan seorang rakan facebook,,aku meluangkan masa untuk membuat tutor ni,,demi kemudahan kawan-kawan...cheewahhhh..



jom terus ke langkah-langkahnya
langkah pertama
buka pc/laptop anda dan klik
WINDOW MOVIE MAKER
kalau window movie maker tiada dalam pc/laptop anda
download dululah yerr..

klik gambar untuk paparan zoom

langkah kedua
setelah anda klik window movie maker
paparan akan kelihatan macam gambar dibawah
disini aku kongsikan cara untuk buat video bergambar [slideshow]

klik gambar untuk paparan zoom

langkah ketiga
setelah gambar yang anda pilih dari file picture pada pc/laptop,,
gambar yang anda pilih akan kelihatan seperti gambar dibawah

klik gambar untuk paparan zoom

langkah keempat
seret gambar yang anda pilih dan lepaskan pada timeline..seperti gambar dibawah

klik gambar untuk paparan zoom

langkah kelima
untuk video/movie yang lebih cantik,,anda juga boleh
memasukkan element² yang lain lihat gambar dibawah

klik gambar untuk paparan zoom
Antara Element Yang Disediakan Pada Window Movie Maker
-Video Effects
-Video Transaction
-Make Titles Or Credit

untuk gunakan video effects hanya klik pada perkataan video effect
caranya..seret video effect dan lepaskan pada gambar dalam timeline

untuk gunakan video transaction [caranya sama seperti diatas]

untuk gunakan make title or credit..klik perkataan mike title or credit
make title or credit ialah anda boleh meletakkan tulisan pada video/movie anda dan
catatlah apa-apa perkataan yang anda suka pada kotak yang disediakan..

langkah ketujuh
pratonton video/movie anda

video


langkah kelapan
sudah berpuas hati dengan video/movie anda..klik save to computer
tunggu sehingga selesai muat turun



selain membuat video/movie bergambar [slideshow],dengan menggunakan window movie maker anda juga boleh membuat klip video versi karaoke,anda juga boleh mengedit video-video yang anda rakam,..tutor akan disediakan hanya ada kawan-kawan yang bertanya..

aku harap anda faham dengan tutor yang aku sediakan ini...aduh..penat jari jemari ku..

sekian..wasalam..







27 ulasan :

  1. kalu mcm nk wt ade tulisan gak cmne

    BalasPadam
  2. macam mana nak edit suara??

    BalasPadam
    Balasan
    1. klik import audio pada movie maker dan pastikan file utk audio suara rakaman ada tersimpan pada komputer anda.

      Padam
  3. salam.. kalau gune note 2 boleh buat x... boleh x tlg email sye arda_mohamad@ymail.com..
    mntk tlg ajar..

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu gune note 2,taip video editor pada google play dan muat turun je aplikasi yang sesuai dgn note 2 anda,rasanye bersepah kat google play tu..

      Padam
  4. macam mana nak letak lagu??

    BalasPadam
    Balasan
    1. klik import audio dan anda terus dibawa ke file muzik mp3 yang tersimpan dalam komputer anda..

      Padam
  5. Watla tutor utk wat video versi karaoke and edit video lain...

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih..klu ada masa bolehlah sy tunaikan hajat anda

      Padam
    2. terima kasih..klu ada masa bolehlah sy tunaikan hajat anda

      Padam
  6. kenape ye,,bile saya dah buat,,saya tekan pra tonton..gambar tak muncul,audio music je yg ada..

    BalasPadam
    Balasan
    1. 1-lihat gambar pada langkah keempat diatas..seret gambar masuk pada timeline atau
      2-klu anda masukkan 1 gambar je,anda hanye perlu selaraskan gambar yg anda seret dgn minit lagu tersebut..

      Padam
  7. cmmane plak klo nak sambung2 video and ada background lagu??kene pakai software mne yer?klo rajin,sila la buat tutor yee..hehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. paling mudah lg percuma,anda gune window movie maker pada window xp tp klu nak video yang lebih baik drp window movie maker dan percuma anda gune movie maker pada window 7..

      Padam
  8. Kalau nak pendekkan video camne ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. letakkan cusor pada video yg hendak diedit pd timeline,ia akan keluar perkataan "CLICK AND DRAG TO TRIM THE CLIP"..anda perlu klik HOLD button kiri pada mouse dan serek penghujung clip video ke kiri..

      Padam
  9. kenapa saya tak boleh import picture

    BalasPadam
    Balasan
    1. mustahil sahabat tak boleh import picture..kemungkinan sahabat tersalah tekan button kot..perlu diingatkan nak masukkan picture,hanya button import picture.

      picture takan terimport sekiranya sahabat menggunakan button IMPORT VIDEO..
      try again..

      Padam
  10. sye dh try wat dah.. tp nape biler nk review sebelum save..xleh nk review ekk?? ape silap die ea?? please help me?? :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul ke saudari telah ikut 100% langkah-langkahnya..selepas picture diimport dari pc/laptop,picture akan terpapar pada window movie maker,picture yang terpapar itu perlu diseret masuk dan lepaskan pada timeline(yang kat bawah tu)..seret satu persatu masuk ke edit timeline,

      U/P:video slideshow bergambar akan boleh direview setelah gambar-gambar diseret masuk pada pengeditan timeline..try again

      Padam
  11. macam mane nk dptkan software movie maker ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. taip free download movie maker kat google..berlambak akan keluar

      Padam
  12. Klau nk letak lirik kt gmbr tu cm ne? Lbih kurng cm video ni http://m.youtube.com/watch?v=XMjRRfSvA1A&client=mv-google&layout=tablet

    BalasPadam
    Balasan
    1. dalam wmm,klik pada "make tittle or credit"..blh create lirik kat situ

      Padam
  13. salam
    kalo nk masukkan lagu camne yea

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam bro..klik pada import music yg ada tertera pada wmm

      Padam

~KOTAK KOMEN DISEDIAKAN HANYA UNTUK PENGOMEN YANG SUDI MENGOMENG~